Omgivet af skærme
Børn vokser op omgivet af skærme og smartphones, og fra den alder, hvor de fysisk begynder selvstændigt at bevæge sig rundt, udvikler deres digitale brug sig afhængigt af, hvad de ser, og hvad deres omgivelser gør. Børn, der ser forældre være optaget af telefonen, vil automatisk finde den interessant.
De digitale input sker i en periode af barnets liv, hvor de udvikler og opnår (kilde sundhedsstyrelsen) en vis bevidsthed om sig selv og andre som adskilte personer, og hvor deres evne til indlevelse udvikles. De kan genkende følelser hos andre og forstå, hvad de betyder.
Overordnet har børn i denne aldersgruppe:
- Været vant til at se deres forældre med smartphones.
- Prøvet at håndtere en tablet eller smartphone.
- Naturlig interesse for at prøve at lege med telefonen eller tablets.
- En nysgerrighed på lys og lyd på telefonen.
- Erfaring i at swipe, spille, og der er eksempler på børn i denne alder, der kan finde YouTube.
- Lært at klikke, spille og trykke rundt på telefonen og tablets
- Set Youtube, spil og underholdning på telefon eller tablets
Verdenssundhedsorganisationen WHO udgav i 2019 en ny rapport (link: https://apps.who.int/iris/handle/10665/311664) med anbefalinger til små børns skærmbrug. Skærme forstås i rapporten både som computere, tablets, smartphones, TV og lignende. Her lyder anbefalingerne for børn under 1 år, at de ikke ser skærme men derimod er så aktive som muligt, blandt andet via leg på gulvet. Via skærme er det WHO´s erfaring, at børn ikke udvikler sig motorisk på grund af fysisk inaktivitet med en skærm.
For børn på 1 år anbefales også nul skærmtid, mens børn på 2 år max anbefales en time om dagen.
Technoferens
Begrebet ”Technoferens”(link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5681450/) dækker over forstyrrelser af den tidlige forælder-barn kontakt pga skærmen.
Eksperter er bekymrede for, hvad voksnes øgede brug af smarthones vil betyde for interaktionen mellem mennesker.