Velkommen til!
Her kan du læse gode råd til dit liv online. For eksempel kan du læse om det, du kan være opmærksom på, når du er på nettet, på dine apps, spil eller sociale medier. Siden er lavet for at hjælpe dig til gode oplevelser og mange af de råd, du kan læse her på siden, gælder på tværs af alle apps, spil og sociale medier.
Du kan både få viden og inspiration og gode råd til, hvordan du taler med de voksne om dit liv på nettet.
Hvis du har spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os her.
Vælg et emne herunder
Din gode dag på nettet
Selvfølgelig er en god dag på nettet afhængig af det, du kan lide at bruge tid på. For eksempel spil eller chats med dine venner, billeder og nyheder.
Ellers at du kan få hjælp til en opgave på Youtube, blive inspireret på Instagram og hygge dig med et spil med dine kammerater uden for skoletiden. Heldigvis kan du for det meste selv bestemme, hvordan din dag på nettet bliver.
Dine digitale fodspor
Uanset hvor du bevæger dit rundt på nettet, efterlader du et digitalt fodspor (data). Det kan du blandt andet se ved, at hvis du har søgt på et produkt eller et brand på nettet, så kan du opleve, at der dukker reklamer op om det produkt bagefter.
De fleste hjemmesider opsamler cookies (evt. link til forklaring), som i virkeligheden betyder, at de kan se, hvem der har besøgt deres hjemmeside og er interesseret i deres produkt.
Din sikkerhed
Hvis du vil færdes sikkert online, er der nogle gode forholdsregler, du kan tage.
At færdes sikkert online betyder for eksempel, at fremmede ikke kan se, hvad du lægger op eller deler af oplysninger omkring dig selv og din personlighed. Det betyder også, at du kan beskytte dig selv mod hacking, hvor nogle hacker sig ind på din telefon for enten at få adgang til dine betalingskort eller dine billeder eller andre oplysninger.
Gode venner på nettet
Det er rarest at være i fællesskaber, hvor der ikke er negativ stemning og mobning – i skolen, fritiden og online.
Når det kommer til sociale medier og spil gælder det samme. Hård tone og mobning er hårdt at opleve, ikke kun for offeret men for alle. Ligesom der er eksempler på, at børn og unge, der har mobbet andre online oplever, at andre får et negativt syn på dem senere.
Tjek Dig Selv
Har du styr på din digitale identitet?
Der er en stigende tendens til, at vi bedømmer hinanden ud fra hele pakken, herunder vores ageren online og på sociale medier. Virksomheder vil ikke nødvendigvis ansætte personer, der har en overvejende negativ profil eller som ikke har valgt at prioritere fagligt indhold på sine online profiler.
Nice To Know
Når noget er gratis, er du selvfølgelig produktet.
Det betyder, at hver gang, du bruger Google, Youtube (gratis version) eller Instagram, så skal platformene tjene penge på dig. Det gør de ved at give virksomheder mulighed for at reklamere overfor dig via annoncer.
Gode Huskeregler og Love
Når du bevæger dig rundt i din hverdag, tænker du måske ikke over det. Du er beskyttet af love og regler og befolkningens respekt. Det samme gælder online. Her er du også beskyttet mod misbrug, digitalt overgreb, chikane og her arbejdes hele tiden på, at gøre det nemmere at håndhæve loven, så du kan blive ved med at være beskyttet online. Det samme gælder alle andre omkring dig. Men som i den fysiske verden afhænger din beskyttelse af andres adfærd overfor dig og af din adfærd overfor andre.
Nej Tak Til Digitale Krænkelser
Digitale krænkelser er alvorlige og kan få store konsekvenser for både offer og krænker. Læs om Umbrellasagen (link her) her, som er den sag, der har opnået mest opmærksomhed.
Battle – Bliv Klogere Sammen
Udfordre dig selv og dem du kender om hvem der ved mest.
En sjov og proaktiv måde at give dig selv en test i din viden om færden på internettet og dens mange medier mm.