Velkommen til dig som forældre!
Her på siden er samlet gode råd og inspiration for at støtte børn og unge til et godt liv på nettet. Din rolle er vigtig, og derfor kan du finde både viden og idéer til gode samtaler, regler og rammer.
Børn og unges digitale hverdag handler om deres kammerater og fællesskaber, familien og interesser. Derfor er det individuelt, hvad du og dit barn har brug for af viden, men et godt udgangspunkt er altid den gode samtale og gode vaner med at spørge ind til dit barns liv på nettet.
Du kan naturligvis også få råd til, hvordan du sikrer dig selv online nu, hvor du er i gang.
Hvis du har spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os her.
Vælg et emne herunder
Hjælp til en god digital start
Børn, der skal i gang på sociale medier eller så småt er i gang med at udforske skærme, spil og apps, bør først og fremmest føle, at det er et område, der tales om og sættes rammer for. Det er med andre ord et oplagt tidspunkt at gribe chancen for at gøre det normalt at tale om skærmen og det, der sker på skærmen.
Digital Hverdag
Børn og unge er en del af en digital hverdag, der ikke kun afhænger af familiens vaner og værdier, men også af gruppens, klassens eller interessefællesskabets gøren og laden.
Forældres Rolle
Hvis vi kombinerer vores viden om børns udvikling digitalt med det, vi ved fra eksperter om børns udvikling af sociale færdigheder og forståelse af egen rolle i samspil med andre, bliver det synligt, at voksne har en vigtig rolle i forhold til de digitale børn.
Gode venner på nettet
Der er ingen børn, der opretter sig på sociale medier for at være onde mod andre. Udgangspunktet er hygge, samvær, delinger af interesse, spil og fællesskab og nysgerrighed.
Sikkerhed og Faldgrupper
Sikkerhed online er et vidt begreb, men som udgangspunkt ikke noget, børn og unge lærer sig selv. De har som minimum brug for at blive introduceret til sikkerhed på en måde, hvor de ikke bliver skræmt men lærer at tænke sig om. Gennem dialog kan de lære at reflektere, men det er også en god idé at præsentere dem for konkrete regler, som principielt kan sidestilles med de regler, der gælder i den fysiske verden.
Forældresamarbejde
Vi ved, at viden om børns udviklingstrin er en vigtig guide til at hjælpe børn i livet helt generelt. Ifølge sundhedsstyrelsen er 3-6 års alderen for eksempel central for udviklingen af børns personlighed, mens de fra 7 års alderen og frem til puberteten overordnet set er optaget af at tilegne sig viden og færdigheder og får en øget fornemmelse for egen identitet og kønsroller.
Gode Huskeregler og Love
Når du bevæger dig rundt i din hverdag, tænker du måske ikke over det. Du er beskyttet af love og regler og befolkningens respekt. Det samme gælder online. Her er du også beskyttet mod misbrug, digitalt overgreb, chikane og her arbejdes hele tiden på, at gøre det nemmere at håndhæve loven, så du kan blive ved med at være beskyttet online.
Need To Know
Nogle platforme har regler om, at de må tracke brugernes lokalitet, bruge brugernes kamera eller at man opretter sig som” evighedsbruger” – dvs. at man ikke kan slettes igen. Det fremgår sjældent tydeligt ved oprettelsen, og børn og unge har brug for hjælp til at tyde betingelser samt hvad de indebærer.
Battle – Bliv Klogere Sammen
Udfordre dig selv og dem du kender om hvem der ved mest.
En sjov og proaktiv måde at give dig selv en test i din viden om færden på internettet og dens mange medier mm.