Sikkerhed Online
Sikkerhed online er et vidt begreb, men som udgangspunkt ikke noget, børn og unge lærer sig selv. De har som minimum brug for at blive introduceret til sikkerhed på en måde, hvor de ikke bliver skræmt men lærer at tænke sig om. Gennem dialog kan de lære at reflektere, men det er også en god idé at præsentere dem for konkrete regler, som principielt kan sidestilles med de regler, der gælder i den fysiske verden.
Man skal for eksempel ikke skrive sin adresse eller telefonnummer til en person, man ikke kender, ligesom man heller ikke fortæller det til en fremmed person på gaden. Man skal ikke dele sit password med andre, ligesom man heller ikke giver dem nøglen til sit hus.
Et par gode grundregler for børn og voksne:
- Del med omtanke.
- Del aldrig personlige ting med fremmede eller personer, du ikke stoler
- på. Hverken navn, adresse, telefonnummer eller billeder og passwords.
- Hav en privat profil og indstil din telefon med så høj anonymitet som muligt.
- Lær at logge ud – især på skolens eller vennens computer, arbejdstelefon eller andres telefoner.
- Brug forskellige passwords – sørg for, at du ikke bruger det samme password til alle profiler, login etc. Venner og kammerater gætter hurtigt hinandens passwords.
- Luk ikke andre ind – klik ikke på links, quizzer og sjove tests fra personer, du ikke kender.
- Forstå som udgangspunkt, at ting ikke forsvinder igen, når du først har delt dem
Internettet er sjovt, spil og sociale medier kan give gode oplevelser, det er fristende at kaste sig ud i, inden man tager den tunge vej gennem sikkerhedskontrollen. Men der er ingen grund til at kaste sig ud i så stor en flade uden en eller anden form for forståelse for egen sikkerhed. De fleste af ovenstående gode råd kan introduceres på en letforståelig måde til børn og unge.
Her er et par eksempler på, hvordan børn og unge skal tænke sig om:
Digitale forbindelser
Børn og unge oplever at få anmodninger om at følge eller være ven på sociale medier og spil fra personer de ikke kender. Hvis de spiller spil på serveren med personer, de ikke kender, kan de undervejs i spillene blive spurgt, om de vil være ven på andre sociale medier. De kan også få anmodninger fra personer, de har mange fælles venner med, eller fra personer, der ligner nogle, de har fælles interesse med. Det er derfor en god idé at tale om ikke at godkende personer uden at spørge en voksen først.
Åbne profiler
På flere sociale medier kan man have private og lukkede profiler eller helt åbne profiler. Med helt åbne profiler kan alle i princippet se både oplysninger, delinger og kommentarer. Mange tænker ikke over at tjekke privatlivsindstillinger, men de er der for at beskytte privatlivets fred. Der er ingen grund til, at andre kan se, hvor I bor eller kigge med, når dit barn snapper billeder hjemme fra privaten eller fra sit eget liv.
Andre kender koden
Det er populært at vise andre tillid ved at give dem koden til sin telefon eller computer. Der kan være flere årsager til, at børn og unge deler koder. For eksempel at man skal hjælpe hinanden med at filme eller lave opgaver eller fordi, det bare er kotyme. Når andre kender koden, har de ikke kun adgang til at filme eller lave opgaver, de har også adgang til private beskeder, billeder etc. Det er en god idé at lære sit barn at passe på sine koder.
Spændende links
Børn og unge klikker nogle gange på links fra fremmede personer eller fra personer, de tror, de kender, fordi de eksempelvis følger dem på Instagram eller Youtube. Men der er mange eksempler på, at links betyder hacking, så tal om, at man ikke skal klikke på links fra fremmede personer eller links, der ser mistænkelige ud uden at tale med en voksen først.
Når man læser vilkår og betingelser sammen
Alle platforme er forpligtede til at have vilkår og betingelser for brugernes sikkerhed, og det er en god ide at gennemgå dem sammen så tidligt som muligt. Børn og unge læser dem sjældent alene, og undersøgelser viser også, at det er de færreste brugere, der læser dem overhovedet. Når man læser betingelserne sammen, er det nemmere at undersøge og tale om, hvilke forholdsregler, man kan tage og hvorfor.
At kende sine spor
Alt hvad du gør digitalt efterlader et spor. Selv om du er på sociale medier uden at dele noget, så kan du stadig efterlade et spor, hvis du liker, klikker på eller kommenterer et opslag. Du efterlader også et spor, hvis du søger på noget specifikt eller klikker på annoncer/produkter. Alle spor samles som data i det, der kaldes en digital profil/kopi af dig. Man kan slette en del af sine spor men ikke alle. Se HER (link) hvordan du kan hjælpe dit barn til at gennemgå, hvad der skal gemmes, og hvad der ikke skal gemmes. De fleste sociale medier har den regel, at du ikke kan forvente at kunne slette hele din adfærd, ligesom et medie som TikTok har den regel, at du ikke kan slette din profil igen.
Tal om:
- Brug eksemplet med, at det, man ikke vil dele med en fremmed person på gaden, heller ikke bør deles online.
- Tal om, at hvis man ikke har en privat profil, kan andre se, hvad man lægger op, og for eksempel se, hvor man bor eller er på ferie. De kan måske også se, hvem der er ens mor eller far og søster.
- Lav eksemplet i den fysiske verden. Åbn en dør til et personligt rum, for eksempel værelset, og tal om, at det ville være det samme, som at alle kan komme ind og se og stjæle ens personlige ting.
- Eksemplificer, at når man klikker på links eller tager tests på sociale medier og spil, kan det være det samme som at give en fremmed nøglen til sit hus.
- Send en sms fra din telefon til dit barns telefon, optimalt så snart barnet har fået telefonen. Når dit barn har modtaget sms’en, kan du slette den fra din egen telefon og vise dit barn, at sms’en stadig findes på barnets.